Voor het wijntijdschrift Perswijn proefden we deze heerlijke malse kip uit de Römertopf met vijf verschillende wijnen: vier rode en één witte. De witte is de beste uit de test!
Als we de kip proeven is hij lekker mals, met veel kip smaak en een vleugje knoflook en een hint van rozemarijn. De smaak wordt versterkt door het zout en vooral de citroen die er ook voor zorgt dat het vet wat wordt verzacht. Een heerlijke kip waar je je vingers bij aflikt.
Een passende wijn zal in ieder geval ook wat frisse zuren moeten hebben om de citroen weerstand te bieden. Moet het dan wit of rood zijn? Dat kan allebei als de wijn maar niet teveel bitters heeft, die zullen botsen met het vettige van de saus. De proevers krijgen vijf wijnen voorgeschoteld: een stevige witte wijn, een rode bourgogne, twee krachtige rode wijnen uit Portugal en een volle, fruitige rode wijn uit Amerika. De uitslag is eensgezind: de witte wijn is mooiste combinatie.
In de combinatie met de kip vindt de wijn een perfecte aansluiting bij de frisse citroen in het gerecht. Het romige van de wijn sluit heel mooi aan bij de volle, rijke kip smaak en vettige saus terwijl het kruidige in de wijn een goed aansluiting vindt bij knoflook en rozemarijn.
Recept: Kip uit de Römertopf
Benodigdheden
1 hele kip, de beste die u kunt krijgen
1 hele biologische citroen
2 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes
4 eetlepels olijfolie
4 teentjes knoflook
1 glas witte wijn
Instructies
- Zet de Römertopf 15 minuten onder water.
- Bestrooi de kip met peper en zout van binnen en buiten.
- Was de citroen en stop die in de kip.
- Hak de blaadjes rozemarijn en knoflook fijn en wrijf er samen met de olie de buitenkant van de kip mee in.
- Leg de kip in de römertopf (of een andere ovenschaal/ braadpan met deksel) en zet deze in een niet voorverwarmde oven. Zet de temperatuur op 200 graden.
- Controleer na 1,5 uur of de kip gaar en bruin is.
- Haal de kip uit de schaal, giet het vocht af in een sauspan. Giet eventueel een teveel aan vet af. Voeg het glas witte wijn toe aan de pan met saus. Haal de citroen uit de kip en knijp het vocht eruit in de sauspan. Laat de saus een paar minuten koken.
- Snijd de kip in 8 stukken en leg op een serveerschaal. Besprenkel met de saus, bestrooi met wat zeezout en zwarte peper en serveer.
- Tip: serveer met geroosterde aardappel en groene sla.